Indian Dog Foundation

 



Pas ik bij een Indian Dog en een Indian dog bij mij?

 

Waar moet ik rekening mee houden als ik een Indian Dog in huis haal?

De Indian Dog stamt af van de American Indian Dog uit Amerika. Door het geringe aantal American Indian Dogs in Europa is deze in de loop van de jaren gekruist met verschillende soorten Wolfhonden en Husky-achtige honden. Dit heeft geresulteerd in honden met een divers uiterlijk en karakter. Ook de zeer onbekende Teutonenhund is waarschijnlijk terug te vinden in de Indian Dog, deze rassen hebben niets te maken met de originele Indian Dog. Dit maakt dat de Indian Dogs geen honden zijn voor iedereen. In grote lijnen is er een beschrijving van de hond te geven, echter is dit afhankelijk van meerdere factoren o.a. oudercombinatie en achterliggende lijn en socialisatie bij de fokker en eigenaar.

Karakter:

De honden die tot op heden gefokt zijn beschikken in meer of mindere mate over “wildbloed”, coyote en wolf om specifiek te zijn. DNA heeft hierin uitsluitsel gegeven welke soorten rassen er binnen de Indian Dog in Europa zitten vermengt. Hierdoor is de huidige Indian Dog geen makkelijke  huishond. De Indian Dogs staan zeer dicht bij de natuur, waardoor de aandacht voor de baas vaak snel verloren gaat. Een sterk ontwikkeld jachtinstinct kan ongewenst gedrag veroorzaken, zoals het aanvallen of opjagen van schapen, eenden, herten en ander wild. Ook katten, kippen en zelfs kleine kinderen kunnen dit jachtinstinct van de hond triggeren (aanwakkeren) waardoor deze dieren bij onvoldoende toezicht en voorzorgsmaatregelen ten prooi kunnen vallen aan de Indian Dog. Uiteraard kan dit ook problemen opleveren tijdens een wandeling als de hond losloopt. Je moet er dus van tevoren rekening mee houden dat jouw Indian dus misschien nooit los kan lopen in het bos, park of strand. Het trainen op het terugkomen op commando is dan ook een belangrijke taak voor fokker en eigenaar, maar geen garantie dat de hond ook in iedere situatie onder appèl staat en niet alle Indian Dogs waar, vooral waar de wolf in is gefokt, zijn deze Indians merendeels niet te trainen.

Ook thuis is er een kans aanwezig dat je voorzorgsmaatregelen moet nemen. Indians kunnen met gemak over een schutting van 2,50m springen als ze dat willen. Het kunnen ware ontsnappingsartiesten zijn, graven onder de omheining door, maken deuren open etc. Een mooi aangelegde tuin kan in no time veranderen in een oorlogsgebied als de Indian deze betreedt! Er moet dus altijd rekening met de hond gehouden worden, een poortdeur die niet op slot is kan een ontsnapte hond tot gevolg hebben. Een stroomdraadje over de schutting kan het springen over de schutting voorkomen en bestrating of gaas onder het gras/grond kan ontsnappen door graven voorkomen. Echter, de Indian is een intelligente en vindingrijke hond die door hun sterke drive en eigenschap om niet snel op te geven wellicht toch een manier vindt om te ontsnappen. Zeker als de hond zich binnen de afzetting gaat vervelen of aan de andere kant van de afzetting een uitdaging ziet om op onderzoek uit te gaan.

Een Indian Dog is pas tussen de 3 en 5 jaar volwassen, in de eerste 3 jaar ben je echt alleen maar bezig met het opvoeden van de hond. Het is erg belangrijk de hond overal mee naar toe te nemen (mits het karakter van de pup dit toelaat) om hem goed te socialiseren. Sommige Indians zijn van nature erg schuw, wat kan veranderen in angst als hier niet goed mee om wordt gegaan. Belangrijk is dat de hond jou vertrouwd en vandaar uit leert de omgeving te vertrouwen. Hier gaat veel tijd en energie in zitten en vraagt dus ook de nodige kennis van de eigenaar in gedrag van de hond en hoe hiermee om te gaan, vergis je hier niet in. Als alles goed gaat, heb je na ongeveer 3 jaar een hond die zijn plek in de wereld kent, vertrouwen heeft en zich evenwichtig gedraagt. Dit betekent niet per definitie dat jouw hond een allemansvriend is, het tegendeel is waar. Personen die de hond niet vertrouwd zal hij op afstand willen houden. Dit houdt in dat de hond niet naar deze persoon toe zal gaan, maar afstand bewaart. Belangrijk is om dit te respecteren en niet geforceerd proberen toch toenadering te zoeken. Zodra het de hond duidelijk is dat de persoon te vertrouwen is, zal hij uit zichzelf toenadering zoeken. Belangrijk bij het aanhalen van een Indian Dog is het besef dat alles wat van boven komt als bedreiging gezien wordt. Honden / wolven corrigeren elkaar door een correctie van bovenaf.
Toenadering wordt gezocht door onderaan de snuit te ruiken/likken. Bij het aanhalen bovenop de kop kan de hond dit als bedreiging ervaren. Hierdoor zal u hij meestal eerst waarschuwen, weglopen of overgaan tot bijten. Bij een schikreactie ligt, door een plotselinge aai, een beet door reflex bij deze honden op de loer. Zoekt de hond zelf toenadering aai hem dan onder de kin over de borst of net onder de oren.

Opvoeding:

De opvoeding kan soms problematisch verlopen, waarbij het bijtgedrag extreem kan zijn. De Indian communiceert met zijn bek en zal proberen door het vastpakken van polsen en enkels zijn eigenaar zover te krijgen om te doen wat hij wil. Ook hier is het van groot belang dat dit gedrag kalm en consequent gestuurd wordt. Het traditionele “op de rug leggen” werkt bij de Indian averechts (druk geeft tegendruk) en de “tik op de snuit” kan een tegenreactie geven.
Zo kan hij bang van je worden of zich gaan verdedigen door uit te halen/grauwen/bijten. Het direct aanbieden van een speeltje waarin de hond mag bijten in dit soort situaties kan helpen, echter dit werkt natuurlijk niet op korte termijn. Het consequent volhouden van dit aanbieden in combinatie met een sterk “nee” en “zachtjes” zal op de lange termijn toch het gewenste resultaat opleveren. Zodra de hond in zijn enthousiasme je hand wil pakken, zal hij zich bedenken en zijn speeltje pakken. Hij wil gewoon graag iets in zijn bek hebben op dat moment.
We zijn ten alle tijden bereidt om u met vragen over de opvoeding en andere vragen over de hond te woord te staan.

De Indian Dog heeft een sterk ontwikkeld roedelgedrag. Hierdoor is het belangrijk dat hij leert waar zijn plek in huis is. Sommige honden zullen zeker uit gaan proberen waar zij staan in de rangorde. Dit kan zich uiten in grommen als hij bijvoorbeeld van de bank af gestuurd wordt of het niet willen afstaan van een “gestolen” ding zoals een sok of iets anders. Ook in deze situaties moet er even over nagedacht worden hoe dit opgelost gaat worden. Een agressieve aanpak zal niet werken, de hond zal jou als mindere gaan zien omdat je boos wordt. Een leider van de roedel lost zaken vaak op zonder heftige conflicten. Dit betekent zelfbeheersing en vindingrijkheid van de eigenaar, zonder aarzelen en met zelfverzekerdheid het opeisen van jouw ruimte op de bank; het aanbieden van een alternatief (koekje, desnoods biefstuk) om hem de “gestolen” sok af te laten staan (ruilen voor iets leukers of iets lekkers) wilt niet altijd lukken. Enige andere benadering van dit gedrag kan een verdedigende houding van de hond opleveren wat meer schade aanricht. Reageert een hond heel heftig op een bepaald voorwerp (bijvoorbeeld een kleedje van schapenvacht), zorg er dan voor dat de hond hier voorlopig niet meer mee in aanraking komt. Dit klinkt alsof de hond uitmaakt wat er in huis komt, maar dit is de makkelijkste manier om een potentieel probleem uit de weg te gaan. Er zijn bepaalde karaktereigenschappen van de Indian Dog die je moet kunnen accepteren zoals ze zijn en als eigenaar wordt vaak enige creativiteit gevraagd om leren omgaan met je Indian.
 
 

Slopen en zindelijkheid:
 

Een veel terugkomend probleem binnen de Indian Dogs is het sloopgedrag en niet of laat zindelijk worden.
Sloopgedrag komt voort uit de wereld met de bek verkennen zoals eerder beschreven, het kan verveling zijn, de periode van het wisselen van de tanden en kiezen, zelf belonend gedrag, aandacht vragen, etc.
Laat zindelijk zijn of een viezerik blijven is iets wat veel voor komt. Dit kan meerdere oorzaken hebben. De moederhond te vroeg weggehaald waardoor de pups niet hebben meegekregen dat moeder de ontlasting opruimt om het nest schoon te houden, de pup is buiten te onzeker en doet de behoefte liever veilig binnen, te laat met de pup gaan wandelen waardoor de kleine blaas dan maar binnen geleegd moet worden, maar zeker de percentage wolf in deze is een groot probleem.
  

Na al deze misschien afschrikkende zaken, is de Indian Dog een trouwe hond die, mits goed gesocialiseerd en opgevoed, een fantastische kameraad. Zolang hij bij zijn roedel kan zijn is hij tevreden, hij gaat mee op vakantie naar de camping, naar een terrasje, restaurant of op visite. Een heerlijke hond om mee te gaan wandelen, steppen, fietsen of op een andere manier actief samen bezig te zijn. De hond zal jouw gemoedstoestand direct waarnemen en daarop reageren, als je goed naar jouw hond kijkt en luistert valt er een hoop over jezelf te leren.
In een gezin met kleine kinderen kan hij, gezien zijn karakter op jongere leeftijd, wel een probleem vormen. Denk hierbij aan omduwen door lomp gedrag, stelen van speeltjes of eten uit de handen stelen, proberen om de positie binnen de roedel te bepalen en hierdoor het kind onder de duim willen houden, of het tegenovergestelde en het kind terug te drijven naar de roedel, in het gezicht willen likken of in de armen willen knabbelen, etc. Met andere huisdieren in het gezin kan hij omgaan, mits goed gesocialiseerd en de nodige voorzorgsmaatregelen en toezicht aanwezig zijn.

 

Herplaatsing niet wenselijk:

 
Het karakter en instinct  van de Indian Dog maken het lastig om de hond te herplaatsen, de nieuwe omgeving en mensen kunnen de hond weer onzeker maken waardoor probleemgedrag naar boven kan komen. Er gaat tijd in zitten om de hond het vertrouwen te geven in zijn nieuwe roedel, iedereen die overweegt een herplaatser in huis te nemen moet hier dus wel terdege rekening mee houden.

Een aanrader voor iedereen die overweegt een Indian Dog of wolfhond aan te schaffen is het boek van Marina Eggermond, Leven met wolfhonden. Hierin wordt op een luchtige manier de ups en downs beschreven van een leven met wolfhonden. De Indian Dog is geen echte wolfhond, maar de karaktereigenschappen die in onze Nederlandse Indian Dogs aanwezig zijn komen erg overeen met de wolfhonden beschreven in dit boek. 

Bij vragen over gedrag kunt ons benaderen of contact opnemen met St. Kynolanguage.

Zij behartigen de belangen van Oertypen, Wolfhonden en Indian Dogs door onder andere gedragsbegeleiding.

 




E-mail