Indian Dog Foundation

 Rasbeschrijving

De huidige Indian Dogs in Nederland en België stammen soms ver weg nog af van de American Indian Dog uit Amerika. Door het geringe aantal Indian Dogs in Europa zijn er door de jaren heen andere rassen gebruikt om de honden mee te kruisen. Dit zijn onder andere Siberische Husky’s, Alaskan Husky’s, Duitse Herder, Wolfhonden en Hybriden. 

Bij de Indianen vroeger werden de honden niet op uiterlijke kenmerken gefokt, maar voor gebruiksdoeleinden zoals voor de jacht, gezelschap of bewaking. Dit alles bij elkaar maakt het bijna onmogelijk om een “rasbeschrijving” voor de Indian op te stellen of een DNA-profiel samen te kunnen stellen.

Vandaag de dag kunnen we wel verschillende types in de Indian Dogs in Nederland en België onderscheiden. Zo zijn er kortharige, kleinere honden met grote oren, de iets grotere types die een dichtere vacht en een spitse snuit hebben en het grootste type wat stoerder gebouwd is en een typische ondervacht heeft. Dit laatste type lijkt meer op een wolfhond dan de andere twee types.

Om te kunnen bepalen wat er voor rassen vertegenwoordigd zijn in de verschillende types Indian Dogs, is de IDF begonnen met Embark DNA testen. Het doel wat de IDF hiermee voor ogen heeft is om een meer specifieke ras-omschrijving te kunnen opstellen, waarin duidelijk is welke rassen er in de verschillende types Indian Dogs aanwezig zijn. Dit is belangrijk om te weten, niet alleen voor de fokker maar ook voor de toekomstige eigenaar. Verschillende hondenrassen hebben ook verschillende eigenschappen, waardoor het ene ras voor de ene persoon ideaal is, maar voor de andere persoon juist totaal ongewenst.

Naast de kennis over de rassen die in de honden aanwezig zijn, is de Embark DNA test waardevol door het uitgebreide gezondheidsonderzoek wat uitgevoerd wordt. De honden worden op 165 mogelijke genetische afwijkingen getest bij Embark. Ook deze informatie is natuurlijk erg belangrijk mocht er met de hond gefokt willen worden.

De IDF hoopt zoveel honden getest te hebben dat er een duidelijker rasprofiel en - beschrijving gemaakt kan worden, gebaseerd op kennis opgedaan door zowel feiten als ervaring met het ras en de verschillende types..

Nu heeft de IDF een mooi profiel gevonden deze word met de donateurs besproken en als alles comform is word een rasprofiel opgemaakt. Dit is belangrijk om een uniform ras te krijgen die meteen als de Indian Dog word gezien.


Het ras standaard: originele American Indian Dog

 

De originele American Indian Dog is een werkhond met een natuurlijke uitstraling het is een all round type.

Hij is van medium grote en lichtelijk breed gebouwd met natuurlijk uitziende spieren. Hij heeft een actieve staart die in stand naar beneden gedragen wordt met een lichte krul.

 

Hoofd:

De snuit is wigvormig en matig lang om evenwicht te geven aan de lange puntige oren.

De stop is gestrekt en biedt een vloeiende evenwichtige lijn van de neusrug tot het einde van de schedel.

De schedel is licht gewelfd tussen de oren.

De ogen zijn medium van grote en amandelvormig, oogkleur bruin, blauw, geel ook licht geel of licht blauw en af en toe zilver/grijs, één blauw en één geel oog komen ook voor.

De ogen hebben een intelligentie die door je heen kijken.

De oren zijn matig lang met een brede basis ze staan voorwaarts op het hoofd en zijn stevig en groot, ze zijn driehoekig in vorm en goed verankerd, de oren zijn actief.

De neus is medium lang en de dop is zwart, de leverkleur dop is toegestaan bij bepaalde kleuren vacht.

De lippen zijn dun en zwart, het gebit mag alleen schaargebit zijn en een volledig gebit is vereist.

 

Nek en rug:

De nek is medium van lengte en sterk met een dikke volle kraag.

De rug is recht en een beetje langer dan de hoogte. De rug gaat over in de croup, het spronggewricht is goed gedefinieerd en parallel.

De lendenen zijn sterk met een goede afstand tussen de laatste rib en de heup.

 

Voorhand:

De borst is diep, maar niet breed.

Voorbenen zijn iets uitgedraaid met een fijn beendergestel, goede musculatuur met nauwe en goed na achteren liggende schouders.

 

Achterhand:

De achterbenen zijn lang, zeer gehoekt (poten niet naar achter gezet in stand) en goed gespierd.

Wolfsklauwen op de achterpoten zijn niet aanwezig bij de Indian Dog.

 

De voeten zijn katachtig met zwemvliezen en dikke kussens, de tenen zijn aangesloten en goed gebogen.

 

 

Staart:

De staart is middellang van lengte en bereikt het spronggewricht, gedragen met een lichte bocht, het kan omhoog gedragen worden bij dominantie en rechtuit in de galop, maar nooit gekruld over de loodlijn (gekruld over de rug).

 

Vacht:

De vacht is medium van lengte en glanzend het heeft een korte, dikke pluche ondervacht met langere dekharen dat aansluit op het lichaam.

De vacht is langer op de borst, kraag, schouders, achterzijde poten en de staart.

 

Hoogte:

Reuen: 50-58 cm

Teven: 40-50 cm

 

Voorkomende vacht kleuren:

Kleur en markeringen: zwart, zwart/bruin, rood/bruin, chocolade/bruin, blauw, blauw/bruin, wit, rood, goudkleurig/rood, cream/rood, cream, grijs, bruin, chocolade, roomkleur, reekleur, reekleurig/bruin en zilver. Alle kleuren hebben een lichtkleurige schaduw met donkere uiteinden van de vacht.

Alle kleuren mengen in elkaar, met zeer weinig spots of gedefinieerde lijnen tussen de kleuren.

De staart heeft een donkere geurmarkering op ¾ van de top.

Sommige honden hebben iets witte kleur op de borst, voeten, top van de staart, dit wordt geaccepteerd, grote delen wit en kleurplaten zijn niet toegestaan.


 
E-mail