Indian Dog Foundation

 Tips en advies bij aankoop van een Indian Dog-pup

Bent u geïnteresseerd in de Indian Dog en denkt u erover een Indian Dog aan te schaffen? De Indian Dog Foundation zet zich in voor de belangen van Indian Dogs en hun eigenaren. Onderstaande kan u helpen een juiste beslissing te maken, aangezien er zich veel problemen voordoen met Indian Dogs die in Nederland en Duitsland aangeboden worden via Marktplaats en de IDE. De IDF wil u graag bewust maken zodat u weet waar u aan begint.

Het is van groot belang dat u zich ver van tevoren inleest over dit ras voordat u een pup aanschaft. De Indian Dog is geen erkend ras, er zijn dan ook geen Stambomen beschikbaar die gecontroleerd zijn door instanties zoals bijvoorbeeld de Raad van Beheer. Er is dan ook niet met zekerheid te zeggen dat de honden die in de afstamming genoemd worden als voorouders ook daadwerkelijk de voorouders van uw pup zijn. Deze gegevens zijn vaak door geen enkele instantie of DNA-onderzoek geverifieerd.

Waarom is het zo belangrijk u goed te verdiepen en in te lezen over de Indian Dog? De Indian Dog zoals wij die nu kennen in Nederland is geen alledaagse hond. Het is daarom van groot belang om goed na te gaan of dit type hond wel bij u past. Vraag informatie via de Indian Dog Foundation, de Facebook-pagina van de Indian Dog Foundation en/of kom kijken bij clubdagen, workshops of loop mee tijdens een gewoon gezellige wandeling (zie agenda en evenementen op Facebook) van de Indian Dog Foundation en eigenaren. Daar kunt u verschillende eigenaren van Indian Dogs persoonlijk spreken en u op de hoogte laten brengen van alle ins en outs van hun hond. Er zitten grote verschillen in gedrag en karakter van de Indian Dogs in Nederland. De ene is heel braaf en is goed te trainen, de andere kan absoluut niet los of hebben een hoog ontwikkeld jachtinstinct. Ook kunnen niet alle Indian Dogs goed met kinderen of andere dieren overweg.

Heeft u uw huiswerk gedaan en bent u er absoluut zeker van dat de Indian Dog een hond voor u is, ga dan op zoek naar een goed gefokt nestje. Dit is geen eenvoudige opdracht, de enige fokker die regelmatig Indian Dog-pups aanbiedt is een Duitse fokker. De pups worden op Marktplaats aangeboden door de IDE, wat op zich al geen goede plek is om uw pup te vinden. De afstamming van deze pups kan niet geverifieerd worden, evenals de aanwezige rassen in de pups. Er is voldoende bewijs aanwezig bij de Indian Dog Foundation dat dit vaak geen Indian Dogs zijn, maar dat de pups (gedeeltelijk) afstammen van wolf-hybriden gefokt in het voormalige Oostblok.

Heeft u een fokker gevonden waar u eventueel uw Indian Dog-pup wil kopen, ga dan vooraf aan de dekking op visite bij de fokker. U kunt dan kijken hoe de teef waarvan een nestje verwacht wordt is. Vraag alle vragen die bij u opkomen over de hond, kijk naar het gedrag van de teef en vertrouw op uw eigen gevoel. Vraag de fokker waarom zij die dekreu uitgekozen heeft voor de teef. Vraag naar DNA-uitslagen van Embark (Embark test op heel veel genetische afwijkingen, daarnaast geeft Embark een mooi beeld van de aanwezige rassen in de hond en zijn genetische afstamming), vraag naar heup- en elleboogfoto’s van beide ouderhonden en de beoordeling hiervan door een gecertificeerde dierenarts. Ga niet zomaar naar een fokker toe die al pups heeft, als u eenmaal een pup gezien heeft bent u verkocht, vergeet u al het goede advies en heeft u een hond in huis waarvan u absoluut niet weet wat u in huis hebt gehaald.

De rassen die in de huidige Indian Dog in Nederland zijn gekruist welke van oorsprong hier niet in thuis horen zijn de: Duitse Herder, Grijze Wolf, Australian Cattle Dog, Siberische Husky en de Australian Kelpie. Deze rassen kunnen gedragsproblemen veroorzaken als het niet bekend is bij u, dat deze aanwezig zijn in de hond. Hierdoor kan de opvoeding van de hond totaal verkeerd aangepakt worden, waardoor er gedragsproblemen in de hand geholpen worden zonder dat u zich daar bewust van bent. Dit maakt de het DNA-onderzoek van Embark zo belangrijk, hiermee heeft u een goed inzicht in de rassen die in uw (toekomstige) Indian Dog vertegenwoordigd zijn.

Mocht u na alles wat u gelezen en geleerd heeft voor de geweldige Indian Dog kiezen, dan wensen wij u een fijne tijd toe met uw Indian Dog. U bent altijd welkom voor advies, op onze Facebook-pagina en op onze bijeenkomsten of activiteiten.

Bestuur Indian Dog Foundation 

E-mail