Indian Dog Foundation

  

21 en 22 april 2018 wandelweekend in Limburg

 

In het  weekend van 21 en 22 april heeft de Indian Dog Foundation twee wandeldagen in Zuid Limburg georganiseerd. De wandeling van zaterdag gaat op en rondom de Sint Pietersberg in Maastricht, die van zondag rondom Berg en Terblijt, door de natuurgebieden Bergse heide en Ingedael.                                                 

De wandelingen worden begeleid door Helmut van der Broeck, Anne-Marie van der Winden en Boudewijn Smeets.

Je kan kiezen voor een enkele wandeldag of voor beide dagen. Als je voor beide dagen kiest is het  aan te bevelen een overnachting te nemen. Hieronder staan enkele suggesties. De locaties liggen centraal of vlak bij één van de wandelingen  en uit de keuze van enkele deelnemers voor de Camping Messcherhei.

 

Programma zaterdag 21 april 2018

 

De wandeling start om 12.00 uur vanaf de parkeerplaats bij Fort Sint Pieter en Chalet Bergrust, Luikerweg 71 te Maastricht.

Je kan kiezen voor een afstand van 10 km of  6 km . Beide wandelingen bevatten één pittige en enkele kleinere hellingen. Goede wandelschoenen worden aangeraden.

Wat is er onderweg te zien. Mooi uitzichten over Maastricht, de Maasvallei, het Jekerdal en de ENCI (Eerste Nederlandse Cement Industrie) groeve. De combinatie van natuur, water, industrie en groeve maakt de wandeling uniek. In de ENCI-groeve mogen we helaas niet met honden komen.

 

Route wandeling                                                                                                                                                                                 

We starten bij Fort Sint Pieter  en Chalet Bergrust, daarna bergop richting het hondenlosloopgebiedNadat de honden flink uitgeraasd zijn, wandelen we bergaf richting Sint Pieter, waar tegenover de kerk het kasteel ligt waar André Rieu woont. Dan gaan we zuidwaarts langs een Lourdesgrot en het buitengebied Slavante, en verder bergafwaarts richting de Maas. Bij de Maas lopen we verder zuidwaarts en voorlangs de ENCI, die binnen een paar jaar gesloten wordt. Er zijn al gebouwen omgebouwd tot ateliers en theaterzalenNa de ENCI-fabriek slaan we rechtsaf, waar we richting Chalet Observant lopen. Het Chalet is genoemd naar de ernaast liggende steenberg, gecreëerd door het puin uit de mergelgroeve.

We zullen rond 13.30 bij Chalet Observant aankomen. Dit zal afhankelijk zijn hoe lang we de honden laten uitrazen in het losloopgebied. Ondertussen zal iedereen trek  hebben en toe zijn aan een lunch. De lunch is voor eigen rekening. Chalet de Observant is een zelfbedieningsrestaurant met aantrekkelijke prijzen. Het is handig om de mensen die de 10 km lopen als eerste hun lunch te laten bestellen, omdat deze na de pauze van ongeveer 30 minuten eerder zullen vertrekken.

Na de rust- en eetpauze vertrekken de wandelaars van de 10 km, zoals hierboven aangegeven het eerst. Allebei de groepen vertrekken in westelijke richting. Na de visvijver volgen we een bergpad door het ENCI bos omhoog. Boven aangekomen lopen de mensen die de lange wandeling lopen links richting de Observant en  de deelnemers aan de korte wandeling gaanrechts richting de Duivelsgrot.

De lange route loopt om de Observant. Met achter de Observant een bosgebied met smalle paadjes met oude dichtbegroeide kuilen (groeves) er naast. Door de bomen heen kun je de Maasvallei zien liggen. Via het bos en de bosrand steken we enkele keren de grens met België over. Grenspalen zullen onze getuigen zijn. Op een gegeven moment zien we het Jekerdal liggen met het dorp Canne (België) en het Albertkanaal (Luik – Antwerpen). Vanaf hier lopen we noordwaarts langs weiden met links van ons het dorp Canne. Na een tijdje zien we de Duivelsgrot liggen. De grot is helaas niet meer toegankelijk. Sinds 2 jaar is ze afgezet met een hek, omdat er door de jeugd gefeest werd en er vernielingen plaatsvonden. Dat is ook te zien. De wanden en plafond zijn deels zwart geblakerd van vuurtjes die er gestookt zijn.                                                                 

Bij de Duivelsgrot ontmoeten we de wandelaars die de korte route lopen. Je kunt hier kiezen om steil bergop te lopen of een kleine omweg te kiezen met een minder steil pad. Verder noordwaarts volgen we het bospad aan de westkant van de ENCI-groeve, waar we vanaf enkele plekken de diepte van de groeve kunnen inkijken. Het bospad splits zich enkele malen, maar komt altijd weer bij elkaar uit. Hierdoor kunnen mensen die de benen beginnen te voelen het makkelijker pad nemen.            

Vlak voordat het pad oostelijk begint te buigen, aan de noordkant van de groeve, komen we aan een monument dat het begin van het Pieterspad aangeeft. Deze wandelroute loopt van de Sint Pietersberg naar het Groningse Pieterburen aan de Waddenzee. Ja, daar waar de zeehondenopvang ligt. Verder oostelijk komen we aan het uitkijkpunt “Kiekoet” (Kijk uit). Vanaf hier kun je in een mergelwand de schuilplaats van een “oehoe paar” zien. Er staat een vaste verrekijker. Wat oostelijker ligt een nieuwe uitkijkpunt met trap waar beneden je de mergelgroeven in kan gaan. Het uitkijkpunt vormt een balkon dat 10 meter over de rand uitsteekt,  voor mensen zonder hoogtevrees. Aan de andere kant zie je  Chalet de Observant liggen waar we geluncht hebben. Na deze laatste blik over de groeve lopen we noordwaarts richting het hondenlosloopgebied waar we eerder geweest zijn. Hier kunnen we de honden nogmaals laten uitrazen, voordat we het startpunt Chalet Bergrust weer bereiken.

Rond 15.30 uur zullen we ongeveer terug zijn bij het Chalet. Bij goed weer, kunnen we op het terras  plaatsnemen en genieten van het mooie uitzicht over Maastricht, de Maasvallei en het Heuvelland. Hier nuttigen we samen een consumptie met Limburgse vlaai.  

De kosten voor deze dag bedragen € 8,00 per persoon voor donateurs van de IDF en € 10,00 per persoon voor niet-donateurs. Voor dit bedrag krijg je naast de schitterende wandeling een consumptie en een stuk heerlijke Limburgse vlaai.  Je kunt je  aanmelden op onze internetsite door het aanmeldingsformulier in te vullen. Wij ontvangen de formulieren graag vóór zaterdag 7 april 2018, zodat we Chalets Observant en Bergrust kunnen laten weten met hoeveel mensen we komen.

 

 

Programma zondag 22 april 2018

We verzamelen om 11.00 uur bij de herberg de Bonte Haan, aan de rand van buurtschap Terblijt. Het adres is Lindestraat 62 in Terblijt. 

Voordat we gaan wandelen, nuttigen we eerst een consumptie met Limburgse vlaai bij de Bonte Haan. De honden kunnen er loslopen op een omheind speelveld zo groot als een half voetbalveld. Er moeten twee oppassers aanwezig zijn die de honden in de gaten houden en de poep opruimen.

Ook vandaag kun je  kiezen om een langere (10 km) of kortere (6 km) wandeling te lopen. In allebei de afstanden zitten twee pittige en enkel kleinere hellingen. Goed schoeisel is hier een must.

Als uw hond goed onder appél staat kun je ervoor kiezen om de hond in delen van het buitengebied los te laten lopen, voorkeur is hond aan de lijn. We wandelen tweemaal door het hondenlosloopgebied het Kuipje waar alle honden even uit hun dak kunnen gaan. Het Kuipje is het oude voetbalveld van Vilt, waar 2 à 3 maal per week politiehonden getraind worden. Verder passeren we een plek aan de rivier Geul waar de honden het water in kunnen. De wandeling bevat mooie hellingbossen, groeves met geiten, schapen en varkens, de natuurgebieden Bergse heide met wilde zwijnen en reeën, Ingedael in het Geuldal met Galloway runderen en Konink paarden, historische gebouwen en mergelwanden.

We starten rond 12.00 uur met de groep die de 10 km tocht lopen.

De groep die de 6 km loopt vertrekt een half uur later met de auto naar de parkeerplaats van de begraafplaats aan de lange Akker in Berg en Terblijt. Vanaf hier lopen zij links af naar het honden losloopterrein aan de Meesweg. Hier voegen ze zich bij de wandelaars die de 10 km lopen.

Vanaf de Bonte Haan lopen, de 10 km-wandelaars, naar links en direct daarna weer links de veldweg omlaag. Beneden in het dal gaan we naar rechts. Eerst een stuk over de veldweg en daarna door weilanden. Hier staat een infobordje dat op deze plek ooit het voetbalveld van Terblijt heeft gelegen.

Aan de asfaltweg gekomen lopen we aan de overkant van de weg de groeve Blom in. Hier liggen twee wildroosters waar we de honden overheen moeten zetten. Honden in de groeve aan de lijn in verband met schapen, varkens en geiten. Als dat niet lukt, volgen deze mensen en honden de asfaltweg naar rechts en daarna bij het ronde punt de weg omhoog. Bij de uitgang van de groeve op de helft van de helling wachten deze op de mensen die de groeve zijn in gegaan. Vanaf hier lopen we samen verder richting de Rijksweg in Berg en Terblijt. Rechts zal u waarschijnlijk nog resten zien van de Finishplaats van de Amstel Gold Race, die het weekend van te voren verreden is. Hier steken we de weg over en lopen naar het hondenlossloopterrein aan de Meesweg. Hier voegen we ons samen met degenen die het stuk met de auto afgelegd hebben.

50 meter naar beneden ligt het Kuipje. Hier kunnen alle honden zoals al eerder gezegd uit hun dak gaan. Het natuurgebied vanaf het Kuipje is van het Limburgs Landschap.

Nadat de honden uitgeraasd zijn lopen we door de hellingbossen van de Bergseheide op en af richting het buurtschap Geulhem. Rechts van ons zie je enkele keren het mooie Geuldal opdoemen. In Geulhem aangekomen, lopen we de Geulhemmerberg naar beneden en passeren we enkele grotwoningen en de Geulhemmermolen. De grotwoningen zijn op afspraak of op 2e kerstdag te bezichtigen. De Geulhemmermolen kun je het hele jaar binnenlopen om het raderwerk te bezichtigen. Bij de Geulhemmermolen gaan we in oostelijke richting met links van ons een stukje molentak, de meanderende Geul en rechts van ons steile hellingbossen en mergelwanden. Aan de overzijde van de Geul ligt het dorp Houthem met in het zicht springende bouwwerken. Ten eerste een kleurrijk gebouw dat ontworpen is door de Duitse architect Wunderwasser. Het is onderdeel van Adelante Kinderrevalidatie en Speciaal onderwijs en Wonen. In het gebouw kunnen de kinderen samen met hun ouders wonen tijdens de revalidatie periode.  Ten tweede het kasteel, boerderij en kerk van buurtschap Sint GerlachIn het kasteel hebben veel hoogwaardigheidsbekleders geslapen, zoals b.v. president Bush.                                                            

Voordat we weer door het hellingbos omhoog lopen richting het Kuipje kunnen de honden even lekker spelen in de Geul en bij het Kuipje kunnen ze allemaal nog even los. 

Vanaf het Kuipje lopen we ongeveer dezelfde weg terug richting de Bonte Haan. We zullen rond 15.30 uur weer terug zijn bij de Bonte Haan, waar we gezamenlijk gezellig samenzijn onder het genot van een kop soep met belegde broodjes en een drank naar eigen keus.  

De kosten voor deze dag bedragen € 16,00 per persoon voor donateurs van de IDF en € 20,00 per persoon voor niet-donateurs. In de prijs is inbegrepen een consumpties en Limburgse vlaai bij de start en soep met broodjes na de wandeling.  Je kunt je aanmelden op onze internetsite door het aanmeldingsformulier in te vullen. Ook voor deze wandeling ontvangen wij de inschrijvingen graag  vóór zaterdag 7 april 2018, zodat we De Bonte Haan  kunnen laten weten met hoeveel mensen we komen.

De kosten voor beide dagen bedragen te samen € 22,00 per persoon voor donateurs van de IDF en € 28,00 voor niet-donateurs.

 

 

Campings

Alle campings liggen tussen Eijsden en Sint Geertruid, landelijk gelegen in de gehuchten Mesch, Moerslag of Libeek. Wij hebben voor deze accommodaties gekozen omdat ze maximaal 2 km van elkaar liggen. Mesch was het eerste bevrijde dorp van Nederland in de 2e wereldoorlog.

De Mescherhei in Mesch. Kamperen bij de boer. Ook appartementen aanwezig. Dit is de camping waar al enkel deelnemers gereserveerd hebben.                   

Camping de Bosrand in Moerslag. Op deze camping zijn ook 4 chalets te huren en boswachters tenten.

De Kersengaard in  Libeek. Kamperen bij de boer. Ook een appartement aanwezig.

Landgoed Moerslag in Moerslag. Camping met 7 appartementen.

Hof van Libeek in  Libeek. Kampeerboerderij met ook 2 appartementen.

 

Appartement

Mescher Molen in Mesch. In enkele appartementen worden honden toegestaan in tegendeel wat website aangeeft.

 

Hotels, pensions of B&B

Direct in de buurt van de bovenstaande accommodaties liggen geen hotels, pensions of B&B. Wij bevelen de site http://www.dogsincluded.nl/hondvriendelijke-vakantie-accommodaties aan. Als je dichtbij wilt overnachten stellen wij voor een hotel, pension of B&B accommodaties te kiezen in Berg en Terblijt of Vilt. Deze liggen vlak in de buurt waar zondag 22 april 2018 activiteiten van de Indian Dog Foundation plaats vinden. De hotels Geulhemermolen, Hotel Vue en Kasteel Geulzicht    liggen in het Geuldal waar je ook mooie wandelingen kunt maken met de honden.